Dünyanın En Büyük Serası Bergama Dikili'de!

Dünyanın en büyük serası kuruluyor

Avrupa'nın en büyük serasına sahip Agrobay şirketinin, yeni yatırımıyla dünyanın en büyük serasına sahip olacağı belirtildi.

Agrobay Seracılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında 250 dönümlük alanda kurdukları jeotermal ısıtmalı seralarda ürettikleri domates ve biber çeşitleriyle yılda 4 milyon avroluk ihracata ulaştıklarını belirtti.

Avrupa'nın en büyük ve Türkiye'nin jeotermal kullanan ilk seralarına sahip olduklarını belirten Şentürk, bu alanda yaptıkları yatırımla Avrupa pazarında Hollanda'nın egemenliğini kırmaya başladıklarını söyledi.

Şentürk, sera ve paketleme tesislerine bugüne kadar 15 milyon avro yatırım yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Şu anda 250 dönümlük alanımızla 5. sıradayız. Yatırım projemiz devam ediyor. İhracattan elde ettiğimiz tüm geliri yeni yatırımlara aktarıyoruz. 2010 yılında tamamlanacak projeyle sera alanını 550 dönüme çıkaracağız ve dünyanın en büyük serasına sahip olacağız. 2010 yılında 1000 kişilik istihdam ve 10 milyon avro ihracata ulaşacağız. Tarımın yanında jeotermal otel ve yılan balığı üretimi konusunda projeler hazırladık.'' Tamamı bilgisayar kontrollü ve topraksız bir ortamda, Avrupa standartlarında üretim yaptıklarını ifade eden Şentürk, pazarlama sorunu yaşamadıklarını kaydetti. Tesisi kurduktan sonra pazarlama için özel bir çaba sarf etmediklerini dile getiren Şentürk, ''Tüm bağlantılarımızı telefonla yapıyoruz. Bizi arıyorlar, fiyatlarını veriyorlar. Beğenirsek mal gönderiyoruz. Almanya, Danimarka, Rusya, Norveç ve İspanya'ya kadar mal gönderiyoruz. İngiltere'de Tesco, Almanya'da EDK mağazalarına direkt ürün gönderiyoruz. Ürettiğimiz biberler Tesco aracılığıyla ulaştığı İngiliz Kraliyet Sarayı'nda bile tüketiliyor'' dedi. Şentürk, gelecek yıldan itibaren Avrupa pazarında büyük talep gören Trabzon hurması, nektarin, kavun, karpuz ve kiraz üretimine de başlayacaklarını kaydetti.

Dünyanın En Büyük Serası Bergama Dikili'de!

Yatırımcıya Davet

İnşaat sektöründe faaliyet gösterirken Hollanda'ya yaptığı bir seyahatte, toprak olmadığı için deniz doldurularak sera yapıldığını, ampullerle güneş ortamı yaratıldığını gördüğünü belirten Şentürk, ''Onların yaratmaya çalıştıkları ortam ülkemizde hazır. Ama yatırım yok. Bu seyahatte gördüklerim beni hırslandırdı ve örnek bir yatırım yapma kararı aldım. Amacım kar değil, Türkiye'nin çıkış yolunun tarımdan geçtiğini göstermek. Bunun için tüm yatırımcıları bu alana davet ediyorum. Gelecek yıldan itibaren sözleşmeli çiftçilik modeliyle de üretim yaptırmaya başlayacağım'' diye konuştu.

Şentürk, seraların imar yasasına tabi olması nedeniyle bürokratik zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti. Sera oluşturmak için 17 kuruma müracaat edilmesi gerektiğini kaydeden Şentürk, 2 yıldan bu yana halen bu sorunlarla uğraştığını sözlerine ekledi.